mandag den 6. februar 2012

Første officielle bål blev tændt i dag...

Dagen idag - d. 6. februar er dagen, hvor beboelsesforsøget "Mennesket og huset" er startet. Alle parter glæder sig meget til at følge projektet, og vi glæder os til at dele det med jer her på bloggen, og på¨Facebook og hjemmeside.


Jannie tændte op for det første bål i huset kl. ca. 8, og har efterfølgende været på besøg i huset én gang i timen. Her i den første uge bor Jannie ikke i huset, men har stadig en masse vigtige gøremål i forhold til både projekt og hus. Hun har gang i bål det meste af dagen, og laver mange og tidsbestemte målinger. I morgen får huset og Jannie besøg fra Nationalmuseet, som har indledt et samarbejde med Jannie i forhold til måleudstyr, og ikke mindst hjælp med analyse af de mange målinger. Vi vil i de mange kommende indlæg skrive mere om disse mange forskellige målinger, måleudstyr, og hvad de har af betydning for huset og mennesket.

Som resten af Danmark er Bork også ramt af vinter, og trods at vejret er helt fantastisk og giver smukke og dejlige oplevelser, så kan vi også mærke, hvordan kulden bider i fingre og næser. Jannie indrettede huset igår, og opsatte bl.a. termometer. Ved dagens optænding blev der afmålt en indendørs temperatur i det midterste rum på lidt over - 10 grader. Ganske koldt! Men med bålet tændt og timelig opfyldning med mere brænde steg temperaturen stødt i løbet af formiddagen. Den megen frost har i ugerne op til forsøget gjort at vores håndværker Sarunas desværre ikke har kunnet opbygge et permanent bålsted i midterummet, men store sten og en god jernplade fungere nu fint som bålsted. Senere på forsøget når frosten forsvinder skal beboerne i huset selv være med til at bygge den nye bålplatform.

Udenfor huset ser det skønne motiver, og et smukt dagligt syn er vikingehavnens smukke trækirke. Med et lille snedrys, og frost i vejret, ligger kirken fint og venter på forår. Når frosten går af jorden skal der såes græs på den nyanlagte vold rundt om kirken, og håndværkerne vil så småt gå igang med at bygge kirkens nye klokkestabel.


Vi har i disse dage en masse spørgsmål, og ikke mindst spændende tanker omkring forsøget, og vi glæder os til at alle ting er kommet godt igang. Skulle I ligge inde med spørgsmål til Jannie, huset, målinger eller andet, så skriv endelig en kommentar i feltet under indlægget, og så tager vi det med i kommende indlæg.

Jeg havde ihvertfald et spørgsmål, som jeg gik med det meste af dagen - hvad mon temperaturen bliver når de første beboere skal bo i huset - både inde og ude?

/Louise

3 kommentarer:

 1. Det bliver spændende at følge med :-)

  Nanna

  SvarSlet
 2. Unfortunately, I don´t understand a word, but I read of your project in an other blog and love, what you will do in the next weeks. Good success for your project!
  Greetings from Germany

  SvarSlet
 3. Dear Asrun.
  I might make the comming post in english so that more can read the blog and it´s content. The more the merrier. You can try google translate - it might not be a perfect translation but it makes sense what comes out.

  And thanks a lot with the good luck - we are really looking forward to seeing and hearing about the results from Jannie and the people who live with her in the house.

  /Louise

  SvarSlet